sunnuntai 27. joulukuuta 2015

Helppo ja maukas bataattilaatikko

Olen jo monena jouluna ajatellut, että haluan tehdä bataattilaatikon. Aina se on jäänyt, kun jouluna on ruokaa jo muutenkin niin monenlaista. Nyt kuitenkin ryhdistäydyin ja tein erittäin helpon version. Kyllä tuli hyvää. Niin hyvää, että kuvakin jäi ottamatta, mutta ehkä tulee tilaisuus ottaa sellainen myöhemmin ja lisätä tänne.

Tarvitset:
1 kg bataattia
3-4 dl maitoa
2 rkl margariinia
2 rkl siirappia
mausteita: esim suola, inkivääri, valkopippuri
päälle vähän korppujauhoja

Kuoritut ja lohkotut bataatit keitetään kypsiksi ja soseutetaan ilman lientä. Soseeseen lisätään maitoa sen verran, että seoksesta tulee vellimäinen. Ylempänä oleva maidon määrä on arvio, koska lorautin maitoa ilman mittailuja. Lisätään suola ja muut mausteet (laitoin siirapin ja mausteet ilman mittailuja oman arvion mukaan). Bataatti on sen verran makeaa, että pippuriakin taisi tulla melkoinen humpsaus, mutta juuri sopiva määrä oli vastapainoksi. Laatikkoon voisi lisätä myös esim. chiliä, mikä myös antaisi varmaan kivasti potkua.

Seos kaadetaan voideltuun vuokaan. Päälle lisäsin vielä korppujauhoja ja muutaman nokareen margariinia.

Paistetaan n 175 asteessa 1-1½ tuntia. Itse annoin olla huomattavasti kauemmin ja pienemmässä astemäärässä.

Tästä määrästä tulee melko pieni laatikko. Jos ruokailemassa on isompi joukko, kannattaa ehkä tuplata aineiden määrä.

Edit: ja tein vielä uudenvuoden lomalla bataattilaatikon, mutta jätin jouluiset mausteet pois. Laitoin bataattien joukkoon kypsentymään yhden yksinäiseksi jääneen perunan pois jääkaapista kuleksimasta. Ennen soseuttamista lisäsin vielä chilipaprikamixiä, ehkä suurinpiirtein yhden chilipaprikan verran (siemenineen). Kuuman soseen joukkoon humpsautin kauramannaa, ehkä desin verran. Laitoin myös maidon tilalle kuohukermaa, koska sellainen oli jääkaapissa turhan panttina. Todella maukas ja chilipotkuinen ihana bataattilaatikko.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti